Land van Cuijk

'Voor mijn broer en vader, zodat ze altijd aanwezig zijn bij mij'

De redenen voor mensen om een tatoeage te zetten zijn zeer divers. Esthetisch vanwege het feit dat het een sieraad voor het lichaam is, de Maori uit Nieuw Zeeland zien het als statussymbool en zeelui gebruikten het weer als identificatiemiddel. Vita vindt het verhaal achter de tatoeage intrigerend en gaat daarom elk kwartaal op zoek naar een mooie tatoeage en een minstens zo mooi verhaal. 


Kolibrie “symbool voor vrijheid”


Lieke Verberkt (geboren in Boxmeer) past letterlijk en figuurlijk prachtig in dit plaatje!
Haar tatoeage is helder. Een kolibrie, niet verstopt onder kleding, maar duidelijk aanwezig in haar nek. Haar verhaal is zo mooi als het vogeltje zelf. Kwetsbaar, intens en puur.

'Ik heb de tattoo genomen ter herinnering aan mijn overleden vader en broer,'vertelt Lieke. 'Mijn broer is op 12 maart 1989 overleden en was toen pas 1,5 jaar oud. Hij is overleden aan wiegendood. Dit is natuurlijk een grote klap geweest voor mijn ouders. Op 8 mei 1992 ben ik geboren. Ik ken mijn broer dus helaas alleen van foto’s en van verhalen. Op 2 mei 1999 vlak voor ik zeven werd is ook mijn vader overleden op 39 jarige leeftijd. Hij is overleden door zelfdoding. Ik weet nog heel goed dat mijn vader dol was op vogels en hij heeft ook zelf vogels gefokt. De kolibrie vond hij een erg bijzondere vogel. Vandaar dat ik juist deze vogel heb getatoeerd.  

Tevens staat een vogel voor vrijheid en dit heeft mijn broertje nog mogen ervaren. Hij kon namelijk al lopen toen hij overleed en ik zie dat echt als een soort vrijheid die hij nog heeft mogen ervaren.
Ik heb gekozen om 1 tattoo te laten zetten die voor hen beiden staat omdat ik er in geloof dat ze nu ook samen zijn.'

Foto's Ellis van Eijden