Land van Cuijk

‘Voor je het weet vliegt iemand van je weg en gaat zijn eigen weg’

Wanneer wist je; ik wil een tatoeage?
Ik ben toen ik 4 maanden oud was geadopteerd. Dit heeft altijd een grote rol in mijn leven gespeeld. Ik had heel veel vragen. Leeft mijn biologische moeder nog? Op wie lijk ik?Waar kom ik vandaan? Waarom ben ik afgestaan?Deze vragen waren onderdeel van mijn persoonlijke puzzel. In 2007 heb ik besloten de zoektocht naar mijn identiteit te gaan starten. Na twee maanden heb ik mijn biologische familie gevonden en ben ik in 2008 in de zomer afgereisd naar Colombia, samen met mijn ouders en broertje (ook geadopteerd uit Colombia) in Nederland, om mijn biologische familie te gaan ontmoeten. Na deze reis had ik een stukje van mijn identiteit gevonden. Om een hoofdstuk af te sluiten en het een plekje te geven heb ik toen besloten dat ik de tatoeage wilde laten plaatsen.

Waar heb je toen voor gekozen?
Ik ben begonnen op mijn rug. Ik heb toen de A en de V met een ster laten zetten, in het midden de ster met Colombiaanse vlag er in. Dit om mijn Nederlandse en Colombiaanse naam vast te laten leggen. Alissa is mijn naam die mijn ouders mij in Nederland gegeven hebben en Viviana heb ik in Colombia gekregen. Maar het voelde nog niet compleet voor mij, er ontbrak nog iets... 
Ik heb toen de tatoeage op mijn rug laten uitbreiden tot wat het nu is. Elke dag voel ik de trots die ik letterlijk en figuurlijk met me meedraag.

In 2012 ben ik weer naar Colombia geweest en als aandenken aan die reis heb ik de letters J.F. laten tatoeëren samen met een voetbal. Dit was als herinnering aan die vakantie. We hebben toen met de hele familie gevoetbald en ik heb mijn oudste broer toen voor het eerst ontmoet. De letters staan voor zijn naam. In april 2015 is mijn andere broertje in Colombia uit het leven gestapt. Hiervoor heb ik toen de veer met de tekst ‘enjoy the little Things’ laten tatoeëren. Vogels vliegen weg vanuit de veer en zijn initialen zijn hierin verwerkt. Deze is naast de voetbal 
getatoeëerd en tot een geheel gevormd. Mijn broers staan nu samen op mijn arm. 
Voor mij was dat echt het besef, hoe ver je van elkaar weg bent én hoe kort het leven kan zijn. 
Het besef dat het zomaar de laatste keer is dat je iemand gezien kan hebben was toen zo groot dit sluit perfect aan bij mijn gevoel toen en nu.

Wat betekenen de tatoeages voor jou?
Ze laten mijn identiteit zien en de hoofdstukken die ik heb meegemaakt in mijn zoektocht naar mijn identiteit. De herinneringen aan mijn reizen naar Colombia draag ik zo dichter bij me. 
Zo heeft de tatoeage van mijn overleden broertje in Colombia mij het gevoel gegeven dat hij bij mij is, ondanks de afstand en dat ik niet bij het afscheid heb kunnen zijn heb ik zo afscheid van hem genomen en nog dichter bij me gehouden.

Voelde je jezelf anders toen ze waren gezet?
Absoluut! Na elke tatoeage voelde het voor mij alsof ik het puzzelstukje op de juiste plek heb kunnen plaatsen en er rust in kon vinden. Het maakte me compleet en vond mijn rust in de gebeurtenissen.

Vragen veel mensen naar de betekenis van jouw tatoeages?
De tatoeage op mijn rug spreekt voor zich. Ze vragen wel vaak waar de tekst voor staat op mijn arm en of ze vragen of ik van voetbal houd omdat ik een voetbal getatoeëerd heb.

Heb je er spijt van?
Nee, ik heb nog nooit spijt gehad van mijn tatoeages. Ze hebben allemaal een belangrijke betekenis voor mij waar door ik zeker weet dat ik er geen spijt van ga krijgen. Het is wie ik ben en mijn levensverhaal en dat zal altijd zo blijven.

Zou je er nog een willen? En zo ja wat dan?
Ja, ik zou graag nog een tatoeage willen, alleen weet ik nog niet wat. Wel weet ik dat de tattoo de woorden kracht, doorzetter en overwinnen moeten betekenen. Door alles wat mijn puzzel met me gedaan heeft ben ik wie ik nu ben en daar ben ik trots op.

Denk je dat het verslavend is?
Ik kan niet ontkennen dat het mij een kick geeft als ik weer een paar uurtjes in de stoel gezeten heb bij Tattoo studio Shades of Grey in Katwijk bij Cuijk. Het is zeker een manier om met dingen om te gaan en af te sluiten. Om de zoveel tijd begint het wel weer te kriebelen. Maar dit is per persoon verschillend denk ik.

Foto's Patrick Bongartz