Land van Cuijk

Make-up is aandacht voor jezelf

Elke Wouters vertelt ons deze editie haar verhaal achter de tatoeage. Elke is Make-up Artist, geboren en opgegroeid in Boxmeer en woont tegenwoordig in Mill. Elke heeft drie tatoeages die zij bij Maarten van Shades of Grey in Katwijk heeft laten zetten.

‘Mijn eerste tatoeage is deze kleine op mijn pols, het is het symbool voor het sterrenbeeld Leeuw. Deze heb ik tien jaar geleden laten zetten toen ik 17 was. Mijn moeder had kanker en kreeg in diezelfde ziekteperiode ook nog eens een herseninfarct. Ik was op dat moment gelukkig bij haar en heb toen snel kunnen schakelen. Ze is een echte vechter en heeft het allebei overwonnen. Ze is leeuw, ook qua sterrenbeeld, en die vind je op mijn pols. Het geeft me echt kracht als ik ernaar kijk en maakt me dankbaar dat ik mijn moeder nog bij me heb. Mijn zusje heeft deze ook laten zetten, dus het verbindt ons ook. Maarten, de tatoeëerder, zei al dat ik hem wat lager moest zetten. Dat wilde ik perse niet. Ik zie nu wel dat hij gelijk had. Maar toch heb ik geen spijt van de plek, zo eigenwijs ben ik dan ook wel weer. Op mijn voet zie je sterretjes en bloesem, tja wat kan ik daar over zeggen. Ik was jong en ik vond dat mooi, haha. Ik vind wel dat je er over na moet denken wat je zet, maar soms is een verhaal ook simpel. Ik wil bijvoorbeeld wel een hele sleeve, waarvan veel onderdelen dan gelinkt zullen zijn aan de natuur. Omdat ik gewoon ontzettend hou van de natuur. Groter of dieper wordt dat verhaal niet.

Op mijn schouder staat een Mexicaanse scull die je ook ziet op Dia de Muertos, het feest waar ze de doden herdenken en het leven vieren. Voor de Mexicanen is de dood geen afsluiting of einde, maar een belangrijk onderdeel van het leven. Deze staat voor mijn oma. Zij was ook super creatief en vierde het leven.
Mijn meest recente tatoeage heb ik een jaar of drie geleden laten zetten. Ik heb deze samen met Maarten ontworpen. Ik wist toen zeker dat make-up een groot deel van mijn leven zou gaan invullen. Ik wilde een vintage look. Het is nu een ouderwets zilver spiegeltje, lippenstift en een vintage parfum flesje. Het past bij mij en de stijl die ik wil uitstralen. Mijn tatoeages zijn bewust zonder kleur.
Ik draag zelf ook alleen zwart. Als je in mijn kledingkast komt kijken zie je echt alleen maar zwarte kleding. Ik vind dat gewoon het mooiste en het is ook heel handig met winkelen. Ik heb dat al sinds de brugklas. Het is geen statement, ik ben geen gothic, ik voel me gewoon prettig in zwart. En ja kleur compenseer ik wel met mijn make-up die dan weer uitbundig en extreem kan zijn.
 
Make-up
Make-up is voor mij geen masker, maar wel een manier om me beter te voelen. Ik heb bijvoorbeeld in de tijd dat mijn moeder zo ziek was make-up wel als uitlaatklep gebruikt. Het doet gewoon iets met mij. Dat herken je misschien wel? Als je jezelf niet zo happy voelt of een beetje ziekjes dat je dan wat extra make-up op doet en dat je dan direct wat beter voelt. Het is voor mij dan niet iets maskeren, maar wel extra aandacht gunnen aan jezelf. Misschien is het wel bewust laten zien dat je er mag zijn?
Ik merk dat ook op mijn werk. Ik heb een ruimte in Nijmegen waar ik in de ICI Paris met het merk Urban Decay werk. Ik heb zelf dan vrijwel altijd extreme make-up op. Dat betekent natuurlijk helemaal niet dat ik mensen dan ook extreem in de make-up zet. Ik luister echt naar wat iemand wil, luister naar wat diegene voor werk doet en vraag door naar wat je wilt uitstralen. Natuurlijk kijk ik ook naar wat er bij je past. Ik vind het altijd weer super wanneer mensen zich verbazen over hoe ze er uit kunnen zien met make-up. Het kan echt een boost zijn voor je zelfvertrouwen. Net zoals kleding dat kan doen. Ik vind mijn vak fantastisch, dat ik iets kan bijdragen aan iemands zelfbeeld. Ik ga werkelijk nooit meer iets anders doen. Mensen die mij amper kennen en mensen die mij door en door kennen zeggen allemaal dat mijn look echt is wie ik ben. Ingetogen kleding, extreme make-up en die tatoeage op mijn arm. Dat ben ik. Elke.’