Land van Cuijk

Wijnand van Gent

Het Flebologisch Centrum in Grave is een kliniek waar men geholpen wordt bij spataderen en aambeien. Twee ogenschijnlijk zeer diverse aandoeningen, maar met de grote overeenkomst dat zij beiden een aandoening van het adersysteem zijn. We spraken met Wijnand van Gent, Vaatchirurg bij FCG, hij vertelt ons graag meer over deze aandoeningen en vooral wat we er aan kunnen doen.
‘Spataderen zijn een ‘toegankelijke’ aandoening. Veel mensen hebben er last van, je ziet het en je praat erover. Mensen zijn vaak ook trots wanneer het verholpen is en laten dat ook graag zien. Dat is bij aambeien natuurlijk wel even anders. Wij zeggen hier altijd: Spataderen blijf er niet meer lopen, aambeien blijf er niet mee zitten. Wanneer je er op tijd bij bent zijn beiden aandoeningen goed te behandelen.’

Spataderen
‘Er zijn heel veel verschillende varianten in spataderen. Het begint met kleine blauwe streepjes en kan uitmonden tot een open been. Wist je dat 1% van het totale budget van de zorg naar de behandeling van een open been gaat? Dat is erg hoog. Zeker gezien het feit dat het een gevolg is van een ziekte waar je te lang mee rondloopt. Die kleine blauwe streepjes zijn nog onschuldig, maar wanneer je verkleuringen krijgt in de huid, je de aders goed ziet of klachten krijgt, trek dan aan de bel. Want anders kun je door de verharding zoveel druk op de huid krijgen dat er dus echt een open wond ontstaat. Het is een sluipende moordenaar, het gaat heel langzaam. Op een gegeven moment denken mensen dat vermoeide, zware benen gewoon bij hun horen. Onnodig, vermoeidheid en pijn zijn echt een indicatie. Neem bij twijfel gerust contact op, we hebben liever dat je te vroeg komt dan te laat.
Wij behandelen hier ook alle vormen. Van die kleine onschuldige streepjes uit cosmetisch belang, tot aan een behandeling voor de spataderen. Dat behandelplan is altijd op maat. We hebben een intakegesprek, echo onderzoek en een lichamelijk onderzoek. Naar aanleiding van die uitslagen maken we een plan geschreven op jouw situatie. Er zijn wel tien behandelmethoden en hoe meer deze gericht is op jou, hoe groter de kans is dat je er voorgoed vanaf bent. Wij kijken bij het FCG naar de oorzaak en dat zorgt voor betere eindresultaten. Het is trouwens een fabeltje dat het een oudere dames kwaaltje is. Het komt nagenoeg bijna net zo vaak voor bij mannen en is ook niet leeftijdgebonden.
Mensen vragen vaak wat ze kunnen doen om spataderen te voorkomen. Dat is erg lastig. Het is helaas genetisch bepaalt, hadden jouw ouder spataderen dan heb jij ook 90% kans om het te krijgen. Ook zwangerschappen en staande beroepen, zoals werk in de horeca en kappers hebben een negatief effect op spataderen. Bewegen is de enige tip die wij kunnen geven én check de binnenkant van je kuit geregeld op tekenen van spataderen. En al is het dan misschien niet te voorkomen, we kunnen het wel altijd oplossen!

Aambeien
Voor de behandeling van aambeien vind je bij ons de beroemde proctoloog Dr. Wetzels. Aambeien heb je ook in verschillende stadia en meestal vrij onschuldig. Maar ook hier geldt, dat hoe sneller je erbij bent hoe beter te behandelen. Ook dit is niet perse een ouderdomskwaaltje. Veel jonge vrouwen hebben hier na de bevalling last van. Aambeien voel je meestal wel bij het toiletbezoek en kun je bijvoorbeeld opmerken door helderrood bloedverlies bij de ontlasting of op je toiletpapier

Verzekerd
‘Beiden aandoeningen zijn, net zoals bij ziekenhuizen, vrijwel altijd verzekerd. De kleine blauwe adertjes verhelpen uit cosmetisch oogpunt behoort daar dan niet bij. Het eerste intakegesprek en vaatonderzoek is altijd verzekerd.
Mijn werk hier is heel dynamisch, de behandelmethodes gaan heel snel. Dat vind ik ontzettend interessant. Waar voorheen alles werd geopereerd is dit nu echt minimaal. We kunnen ons mes zogezegd vrijwel altijd op zak houden. We hebben nu bijvoorbeeld methodes die werken met warmte of met laserstraling, de nieuwste technieken met de nieuwste apparatuur. Daar zijn we echt koploper in. Dat maakt dit vak zo prachtig.’

Meer weten? www.spataderen-fcg.nl