Ward & Mariska

Verse pasta met ambachtelijk ijs
 
Deze editie spraken wij met Ward en Mariska Brienen van Rembrandt ijssalon & ristorante.
Hier serveren zij heerlijk, vers ambachtelijk ijs, pure pasta en verrassende anti pasta.
Wij nemen een kijkje in het leven van dit gedreven ondernemersstel.
 
Hoe hebben jullie elkaar leren kennen?
Mariska: ‘Acht jaar geleden tijdens het stappen, vlak na oud en nieuw in Nijmegen. We hadden meteen een klik! Ik denk omdat we allebei uit de horeca kwamen. Ward uit de keuken en ik uit de bediening.
Ook bleken we uit dezelfde regio te komen, Ward uit Sint Anthonis en ik uit Rijkevoort. Gek dat ik hem niet kende want zijn broer en zus kende ik wel!’
Ward: ‘Ik hoefde niet zo nodig op de voorgrond te zijn, nog steeds niet trouwens. Ik werkte toen bij de Hanos om even wat meer structuur in mijn leven te hebben naast mijn opleiding. Ik begon eerst met studeren en werken bij René Brienen. Maar 70 uur werken naast je opleiding bleek niet de beste combinatie te zijn.’
 
Eigen horecazaak stond op de verlanglijst?
Mariska: ‘Ja, voor Ward was dat altijd met de insteek om samen met zijn vader John iets te doen. Ik kwam zeven jaar geleden in loondienst en ik ben nooit meer weggegaan. Drie jaar geleden hebben we het hier samen overgenomen. We hadden niet zozeer een ijssalon in gedachten trouwens.
Maar toen we met de opening gratis ijs weggaven was ik wel meteen verkocht. IJs scheppen is echt onvoorstelbaar leuk om te doen en iedereen wordt vrolijk van ijs! De afwisseling met verse pasta is voor ons perfect.
Ward: ‘Ik wilde graag ondernemer worden, eigen baas zijn en mezelf aansturen.
Jezelf blijven ontwikkelen vind ik mooi, een must als ondernemer.
Ik ben nu een jaar met boerenmelk aan het werk en dat wil ik nu nog meer doorvoeren. We krijgen binnenkort een verscorner zodat onze gasten vanaf mei zelf ijs kunnen samenstellen, met vers fruit, koekjes en toppings.
We hopen eerder maar dat ligt aan het weer. Met Pasen hebben we sowieso wel twee vitrines gevuld met vers ijs.’
 
Jullie hebben twee mooie dochters?
‘Ja, de mooiste natuurlijk! Jinthe is nu 2,5 jaar en Philou 1,5 jaar. Ze kwamen gelukkig snel achter elkaar. Dat was wel grappig, want sommige gasten dachten dat ik bij de tweede nog zwanger was van de eerste. Natuurlijk zijn ze gek op ijs en pasta, dat hebben ze letterlijk met de paplepel ingekregen.’  
 
Wat is jullie grootste kracht?
‘Dat alles echt vers is. Van donderdag tot en met zondag kun je bij ons terecht voor diner. Het zelf kunnen samenstellen is echt een hardloper. Ook de take away wordt steeds populairder lekkere salade, soep en pasta. We hebben ook een leuke kinderbox met kinderpasta en natuurlijk een kinderbeker ijs.
Waar we ook bekend om staan is dat we regelmatig de kaart vernieuwen. Voor lunch en diner. Lekker met de seizoenen mee zoals de verse asperges bijvoorbeeld. Ook werken we met veel plezier met andere enthousiaste lokale ondernemers. Oh en onze lekkere koffie en ons gebak is voor vele gasten een reden om wekelijks terug te keren.’
 
Is echt niet echt een zomerproduct?
‘Nee, joh ijs kun je het hele jaar door eten. Ons ijs heeft weinig toevoegingen dus het is ook helemaal niet slecht. We gaan met de trend mee, maar maken ook veel nieuwe dingen. Bijvoorbeeld onlangs met Leon van Welie die heerlijke likeuren stookt. We ontwikkelen ook veel voor mensen met allergieën. Hoe mooier het weer hoe meer smaken. De literbakken voor thuis lopen ook heel goed. Vers gemaakt en direct geschept.’
 
Mensen kunnen ook een mobiele ijswagen huren bij jullie?
‘Klopt, we hebben een mobiele ijswagen en een ijskar voor mensen die thuis bijvoorbeeld een BBQ hebben. We hebben afgelopen jaar op bruiloften, bedrijfsfeestjes en op scholen gestaan. Je kunt deze kar al huren vanaf 10 mensen.
Wij kunnen desgewenst meekomen om te scheppen, maar je mag het ook zelf doen. Op school voor de kinderen was het prachtig dat de leraren erachter stonden.’
 
Hoe ziet jullie gemiddelde dag eruit?
‘Rond 7.00 uur opstaan onze honden uitlaten, de kids verzorgen, ontbijten en ff opstarten. Dan brengen we de meiden bij opa en oma of naar de Maashoeve.
Om 9.00 uur willen we graag bij Rembrandt zijn. We hebben minimaal een uur nodig om goed op te starten. Alles goed poetsen, ijs in de vitrine want dat moet nog even acclimatiseren. Dan een algemene kwaliteitscheck. We kunnen ‘s morgens pas goed het glas van de vitrine poetsen, want ‘s avonds blijft je poetsdoek hangen door de kou. Dan moeten we natuurlijk het terras klaarzetten. Om 12.00 uur draaien we de lunch tot ongeveer 15.00 uur en dan hebben we de tijd nodig voor de opstart van de pasta. Verse sauzen maken, pasta’s maken, groenten grillen et cetera. De dinerkaart is van 17.00 uur tot 20.30 uur. Grote groepen kunnen ook op andere dagen dan donderdag tot en met zondag komen. Na diner uiteraard de keuken schrobben en de rest van de zaak en het terras poetsen. Alles startklaar maken voor de volgende dag. Rond 22.00 uur gaan we dicht. Voor dat wij buiten staan is het ongeveer 23.30 uur.
We zijn in ieder geval een dag in de week samen met de kinderen vrij en ieder nog een dag apart. Gelukkig hebben we veel ooms en tantes en opa’s en oma’s die graag oppassen. We genieten enorm van onze tijd met de meiden.’

Wat is het leukste van jullie vak?
Dat je heel je ziel en zaligheid in een product stopt en mensen dat merken. Dat ze bij ons komen om te genieten en met een tevreden, blij gevoel de deur uit gaan. We hebben ook een superleuk, gezellig team, voornamelijk meiden. Bijna iedereen blijft ook lekker plakken bij ons, ze beginnen bij de afwas en eindigen in de bediening. Dus ze vinden het blijkbaar bij ons ook gezellig! Ook al is het hier hollen en stilstaan!’
 
Wat is jullie sterkste karaktereigenschap?
‘Mariska is echt de klantenbinder, zorg dat ze in de watten gelegd worden, maakt graag een praatje en is gezellig huiselijk.’
‘Ward is altijd bezig met kwaliteit en met structuur. Ik denk dat we elkaar mooi aanvullen!’
 
Hebben jullie nog dromen?
‘We droomden van een event als Outlands en daar staan we dit jaar voor de tweede keer! We dromen van nog meer evenementen, feesten, catering en dergelijke, supergezellig!’