Land van Cuijk

Teun & Marijke Sybrands

VITA neemt elke editie een kijkje in de keuken van een bijzonder Ondernemersstel. Gerie van der Land-Zijderveld ging voor ons op pad en ontmoette Teun en Marijke Sijbrands uit Malden. Een ambitieus en vrolijk ondernemersechtpaar met een groot hart voor elkaar, voor hun klanten, gasten en voor hun medewerkers. Met hun rederij SijFa Cruises BV, gevestigd in Heumen, verzorgen zij unieke riviercruises in binnen- en buitenland.

Tekst Gerie van der Land - Zijderveld

Blij en trots vertellen Teun en Marijke dat ze er een prachtig schip bij hebben. Rivierschip de Verdi, een luxe viersterrenhotelschip met een whirlpool aan boord en (ook) met fantastische medewerkers die het vanzelfsprekend vinden om het vakantiegasten naar de zin te maken. Hun werk is hun hobby en dochter Carmen, achttien jaar, is het allerbelangrijkste in hun leven.
 

‘OVER DROMEN EN ONDERNEMEN’


Wat is het recept van jullie succes?
Lachend kijken ze elkaar aan: 
Teun: “Dat is Marijke!”
Marijke: “Dat is Teun!”

Dit hebben jullie geoefend?
“ Hahaa. Nee, echt niet!”
Teun: “We zijn allebei doorzetters. En we houden van elkaar. We hebben zakelijke tegenslagen gehad. Niet gemakkelijk, maar we zijn toch doorgegaan. We kunnen goed met elkaar werken én met elkaar lachen. Op kantoor staan onze bureaus naast elkaar. Als Marijke er niet is, vind ik het maar saai. We hebben de taken verdeeld, ik het nautische gedeelte, Marijke ‘hotel,’ maar we kunnen zo voor elkaar inspringen als dat moet. Marijke is ook een goede schipper.”
Marijke: “Hard werken! Dat is een belangrijk ingrediënt in het recept. Daarbij vergeten we nooit waarom en voor wie we het doen en dat onze medewerkers een stuk van onze kracht en kapitaal zijn. Het naar de zin maken van onze opdrachtgevers en vakantiegasten is een passie.”

Tussen jullie was het liefde op het eerste gezicht? 
Marijke: “O nee!! Juist niet!” Teun: “Onze liefde is gegroeid.”
Ze ontmoetten elkaar op een passagiersschip. Teun, 27 jaar, was kapitein en Marijke, 20 jaar, was vakantiehulp en deed ‘alles.’ Kamermeisje, de bar, bediening en de keuken. Hoe het nu ook alweer precies is gegaan, dat weten ze niet meer. “We deden een weddenschap, de verliezer moest een etentje betalen.” Ze weten ook niet meer wie er toen heeft betaald, maar ze zijn het er over eens dat ze aan dat etentje allebei de hoofdprijs hebben overgehouden. Ze kennen elkaar 32 jaar en zijn 24 jaar getrouwd. Ahoi! Feest in zicht!

Waar droomde je van als kind?
Teun: Zonder na te denken: “Van kapitein worden! Op een groot schip! Ik droomde er een mooi wit overhemd en een stropdas bij. Dat droomde ik ’s nachts. Overdag droomde ik verder, dan stond ik als vijfjarig jochie het liefst de hele dag bij m’n vader in de stuurhut. Soms mocht ik sturen. Ik zette toen al alles op alles om het schip op koers te houden. Mijn droom is uitgekomen.’ Lachend: “Ja, dat witte overhemd, dat draag ik als kapitein altijd en die stropdas ook!”

En jij Marijke?
“Ik droomde over vrijheid en het bepalen van m’n eigen koers. ‘Als ik groot ben dan...’ Ook mijn droom is uitgekomen!” 

 Is er nog meer te dromen?
“O ja! Wij zien een mooie toekomst voor ons. Na een gesprek met een Italiaanse touroperator hebben wij de bakens verzet en gekozen voor uitbreiding van ons reizenassortiment. Toen ging het snel. Boekingen uit Italië, Amerika en Zuid-Afrika volgden. Komende zomer met Zuid-Afrikaanse gasten o.a. varen naar Maastricht voor een onvergetelijk optreden van André Rieu. Daar verheugen we ons op!”

Carmen
Teun en Marijke Sijbrands hebben twee rivierschepen, De Rigoletto en de Verdi. 
(Noot: Opera Rigoletto werd gecomponeerd door Verdi). 

En nu dromen jullie van een derde schip? Die vernoemen jullie dan weer naar een opera? Naar jullie dochter? De Carmen?
Ik vraag het als grapje, maar dat is het voor hen niet! 
“Ja! Inderdaad. Ons derde schip noemen we Carmen!  Die laten we zelf bouwen. Ons doel is om dat binnen vijf jaar gerealiseerd te hebben. En wat is dan mooier, als onze Carmen dan de Carmen doopt.”

Neemt Carmen later het SijFa Cruises stokje van jullie over?
Teun serieus: “Zij vaart haar eigen koers, studeert journalistiek in Tilburg. Maar je weet nooit… Ik droom er graag over.”

Je vindt SijFa Cruises aan de Schutkolk 4A in Heumen (Industrieterrein Sluisweg)
Telefoon 024 - 3572008 of kijk op www.sijfacruises.nl