Land van Cuijk

Sandra en Olaf Roelofs

Vita kiest elk kwartaal een bijzonder Ondernemersstel. Hoe combineer je nou een goedlopende zaak met een goedlopende relatie. De aftrap is voor Sandra van Il & Elle Beenmode en Olaf van Stomerij Roelofs.

Hoe is het allemaal begonnen?
“Wij hebben elkaar ruim 21 jaar geleden leren kennen in de bus, dat weet ik nog goed; lijn 75 van Nijmegen naar Druten. Ik kwam van mijn oma af en Olaf zat in de bus met een vriend, zij waren in de stad wat wezen drinken. We keken elkaar aan en hadden direct een goed gevoel. Drie weken later was het raak!” lacht Sandra.

Hoe dachten jullie toen over de toekomst?
“Veel samen op stap en lekker uit eten”, vertelt Olaf. ”Uiteindelijk is Sandra vertegenwoordigster geworden bij een Italiaanse firma voor brillen en zonnebrillen. Ze werkte daar maar liefst 60 uur in de week en ik werkte toen ook al 6 dagen. Dus de zondag was voor ons logischerwijs heilig! Zo zagen wij de toekomst ook; hard werken en genieten wanneer het maar kan!”

Hoe kwamen jullie bij deze zaken terecht?
“Mijn vader had al twintig jaar een stomerij toen ik erbij kwam. Als kleine jongen hielp ik vroeger al mee op een kratje achter de topper. Het was voor mij logisch de zaak ooit over te nemen. We wilden er al jaren iets bij maar wat? Het moest natuurlijk goed bij de stomerij passen en er moest vraag naar zijn. Beenmode spookte al een hele tijd door ons hoofd, maar ja is het slim om in deze tijd een nieuwe zaak op te starten? Ons antwoord is ja, juist in een slechte tijd moet je ondernemen en niet stil staan.”
 
Is het leuk twee zaken combineren?
“Ja, het versterkt elkaar. Mensen die voor Il & Elle komen maken kennis met de stomerij en vice versa. Ik help ook mee met alle hand en spant diensten bij Olaf. Gelukkig weet ik na 20 jaar ook van de hoed en de rand. Doordat we samen werken, kan je elkaar ook afwisselen en kan er zo ook altijd iemand voor de kinderen thuis zijn. De thuisbasis moet rust hebben en dat lukt op deze manier.”  

Wat zijn kernwoorden voor jullie bedrijven?
Vertrouwd adres, goede service, kwaliteit en gezelligheid met een praatje.
 
Hoe ziet een standaard dag er bij jullie uit?
Om 6.30 breekt de dag aan in huize Roelofs. Aankleden, ontbijten en de auto in! We rijden iedere dag naar onze diverse depo's (Gennep Flirt damesmode, Groesbeek, Nijmegen en Cuijk ’t Kelderke) en dan vlug door naar de zaak. Machines aanzetten, sorteren van alle spullen en aan de slag. De eerste machine komt er uit. Ophangen, de broeken op de topper, de plooi er netjes in persen, bijstrijken en hoezen. De colberts worden op de popper gezet en gestreken. De gordijnen kunnen in de machine, dan een kop koffie met een aantal ondernemers van de Kloostertuin, dat doen we nu al twintig jaar. De gordijnen bijstrijken en opvouwen, de dekbedden en de matrasbeschermers in de volgende machine. Ondertussen lopen de klanten gewoon binnen. Zoals een kersvers bruidje met een smoezelige bruidsjurk van het feesten. Als we haar verzekeren dat de jurk weer super mooi bij haar terug komt verlaat ze opgelucht de winkel maar niet voor ze eerst bij Sandra mooie hold up kousen mee neemt voor de huwelijksreis. Nog een kop koffie nu met de vertegenwoordiger van zeepmiddelen. Telefoon; bevestigen dat wij gewoon open zijn op de maandagochtend! Boterham en op naar de coupeuse om het naaigoed weg te brengen. De bestelling van Falke komt binnen. Snel alles invoeren in de computer om de voorraad bij te houden en dan de mooie noppensokken (maat 19 t/m 50) en de Burlington sokken in de winkel hangen. De laatste machine met wasgoed afwerken en hoezen en dan zit het werk er achter op. De machines kunnen uit. Sandra blijft in de winkel en ik ga de kinderen van school halen. Met een glaasje drinken en wat lekkers de dag doornemen met de kids. De kinderen gaan spelen, dus ik kan de boekhouding even doen. Sandra heeft het eten al voorbereid dus alleen de oven aan en over een uurtje eten. ’s Avonds als de kinderen op bed liggen bespreken we nog even de belangrijkste dingen van die dag. Sandra gaat boven nog even rekeningen maken en ik maak de boekhouding af. Om 22.00 uur, zitten we samen lekker aan de keukentafel met een wijntje en een biertje. Zo dat was mijn dagje wel weer.”

Wat zijn de beste eigenschappen van Olaf?
Bij Olaf is niets te veel. Hij weet van aanpakken, is lief en heeft altijd een goed humeur.”

Wat zijn de beste eigenschappen van Sandra?
“Sandra is altijd optimistisch, bij haar is het glas altijd half vol.
Ze werkt hard en is zorgzaam.”

Waarom passen jullie nog steeds zo goed bij elkaar?
“We groeien echt met elkaar mee. We begrijpen elkaar en kunnen elkaar ook los laten. Doordat we al zo lang samen zijn wordt het samen zijn steeds mooier. We investeren in elkaar wat het leven samen rijker maakt. Natuurlijk is de buitenkant ook belangrijk, maar vooral de binnenkant moet mooi zijn en dat zit goed bij ons!”

Website bekijken? www.ilellebeenmode.nl