Renate & Theo

Ondernemersstel De Zeven Dwergen
 
Pannenkoekenhuis de Zeven Dwergen wordt dit jaar precies 15 jaar gerund door Theo en Renate Fassaert. We blikken terug naar hoe het ooit voor hen begon en wat er in die tussentijd allemaal veranderd is.
 
Het begin
Renate: ‘We zijn in 1992 verliefd geworden. We zaten allebei op de Hotelschool en gingen op skivakantie. We kenden elkaar van school en we hadden dezelfde vriendengroep. Tijdens die vakantie in Oostenrijk kwam Theo vragen of zijn zusje bij mij en een vriendin op de kamer mocht slapen, dat mocht en toen ging het allemaal wat sneller!’
Theo: ‘Ik had vanaf het moment dat ik naar de Hotelschool ging als droom om iets voor mezelf te beginnen, fantastisch dat ik in Renate een partner vond die dezelfde droom had.’
 
Alles uitproberen
Renate: ‘We wilden alles onder de knie krijgen alvorens we zelf zouden beginnen. We hebben onder andere drie maanden in Rotterdam gezeten, negen maanden in Leeuwarden en als horecakoppel bij Hotel Campanile. Na de opleiding tot hotelmanager hebben we bij Fletcher nog vier jaar samen twee hotels gerund in Middelburg en Valkenburg. Dat was een zware tijd, we werkten bijna alleen maar en zagen elkaar ’s avonds in bed in de hotelkamer waar we woonden. We zijn in 2002 getrouwd. We droomden van een horecazaak met vrolijke, tevreden gasten en ruimte om bij te wonen.’
 
Theo: ‘Toen we naar dit pand gingen kijken was het boven ons budget. We gingen bij een ander pand gingen kijken, dat viel tegen en we zaten teleurgesteld in de auto. We waren zo klaar met wonen in het hotel en toen belde de makelaar. Er was brand geweest bij de Zeven Dwergen en de prijs was dus behoorlijk gekelderd.
Het was even slikken toen we aankwamen en de schade zagen, de dichtgetimmerde ruiten en zwartgeblakerde muren. Maar we herinnerden ons natuurlijk nog wel hoe het was. En we zagen de mogelijkheden door onze wimpers heen. De speeltuin, de midgetgolf en de locatie! Op 4 oktober 2002 hebben we het gekocht en op 1 november was de officiële opening. We hebben er nog geen dag spijt van!’
 
Michelinster of pannenkoeken
‘We hebben naast onze horecaervaring ook goed rondgekeken naar alle mogelijkheden. Van het hoge segment in een ultra chique locatie tot ruimtes met feestzalen. Toen we bij een pannenkoekenhuis kwamen waren we eigenlijk direct verkocht.
De sfeer was daar zo goed. Jong en oud door elkaar en gewoon echt leuk publiek. Na veel research en inspiratie op te hebben gedaan zijn we begonnen.’
 
 
Verbouwen
‘We hebben in een maand alles verbouwd. Alleen de stoelen waren niet op tijd, toen hadden we 100 verschillende stoelen. We hadden trouwens ook nog geen gordijnen of schilderijtjes. Oh en in het eerste weekend bleek de keuken al te klein. Dat hebben we toen als eerste aangepast. In 2004 werd onze dochter Anouk geboren en hebben we het tweede gedeelte aangebouwd. In 2006 kwam Cas en hebben we in datzelfde jaar de toiletten flink vergoot met verschoonruimte en dergelijke. In 2011 hebben we de speeltuin uitgebreid en in 2014 de torens. Oh en natuurlijk ons winkeltje waar de kinderen met muntjes iets leuks kunnen uitzoeken. En nu zijn we druk met onze nieuwe veranda waar straks nog mooie loungebanken komen. En we vergeten vast nog het een en ander.’
 
Samen werkt
Theo: ‘Het werkt wij samen. Ik sta achter, zij staat voor en we weten dat we altijd op elkaar kunnen terugvallen. Wat we het allerleukste vinden is het zelfstandig dingen bepalen. Niemand om een akkoord hoeven te vragen en zelf leuke acties en samenwerkingen bedenken. We hebben nu een fantastisch leuke samenwerking met Angela van knutselclub bij Janssen, echt leuk wat zij allemaal verzint aan creatieve kinderfeestjes die ze dan hier kunnen komen uitvoeren met natuurlijk lekker pannenkoeken erbij!’
 
Wonen en werken
‘Voor ons was wonen bij de zaak logisch, dat was bij ons thuis ook. Onze ouders waren ook ondernemers. Misschien heeft het nadelen, maar wij zien vooral de voordelen. Zeker met kinderen, want wij zijn altijd thuis. En als we niet werken en er is iets kunnen we direct actie ondernemen. Zijn we dan altijd stand-by? Ja, inderdaad, maar dat vinden we zelf een groot pluspunt. En als het rustig is dan kunnen we ook even administratie doen of de was strijken.’
 
Blije gasten
‘Het is altijd duidelijk of er iemand nieuws binnenkomt. Wij zijn trots als mensen vol enthousiasme rondkijken en bijvoorbeeld de baby ontdekken die symbool staat voor Anouk en natuurlijk is Cas ook ergens in verwerkt.
We hebben veel stamgasten. Helaas ook enkelen verloren in de loop der tijd. Een stel dat iedere week kwam, zelfde dag, zelfde tijd, zelfde tafeltje, zelfde drankje, zelfde soep, zelfde pannenkoek. Die missen we dan ook echt. Dat soort terugkerende gasten zijn natuurlijke het puurste compliment wat je kan ontvangen.’
 
Hollen en stilstaan
‘Natuurlijk hebben we spannende tijden meegemaakt. We hebben echt weleens met de handen in het haar gezeten, maar het is onze droom waar we in geloofden en nog steeds. Maar de zomertijd en de wintertijd is wel echt een wereld van verschil bij ons. Dat is zelfs na 15 jaar nog omschakelen.’
 
Geheim recept
‘Waarom onze pannenkoeken zo lekker zijn? Door de liefde die er in zit. Zonder flauwekul, aandacht proef je en passie helemaal! En ja, natuurlijk stop ik iets in het beslag wat niet standaard is. Maar wat, dat vertel ik niet. We houden graag rekening met allergieën en dieetwensen en we hebben nog veel meer te bieden dan pannenkoeken alleen.’
 
Dromen
Renate: ‘We kunnen niet meer uitbreiden, dus wat dat betreft zijn we een beetje uit gedroomd. Later wil ik wel met een camper de wereld rondreizen. Theo; Als ik iets droom dan ga ik het meestal gewoon realiseren. Verder vind ik het ook een droom om dezelfde gasten terug te zien met kinderen of kleinkinderen. Dat we voor mensen echt een gezellig dagje of avondje uit kunnen bieden en de moeite waard zijn om weer terug te komen!’
 
Meer weten? www.dezevendwergen.nl