Lamperse Hei

Deze editie waren wij te gast bij Mat en Miriam van de Lamperse Hei in Wanroij. Je kunt hen kennen van de gezellige Boertel, de lekkere Streekproducten, de prettige vergaderruimtes of je hebt ze al fietsend door de regio gespot. Hun verhaal lees je hier.

Moeders mooiste
‘Ik was 15 toen ik Mat leerde kennen, supercliché op zondag tijdens de kermis in Landhorst. Inmiddels zijn we 37 jaar bij elkaar. Ik weet het nog echt goed, ik had een button op met de tekst ‘Moeders mooiste’. Toen kwam een vriend van Mat en die zei tegen mij: ‘Als dat zo is, dan is het bij jullie niet veel thuis.’ Gelukkig dacht Mat daar anders over. Ik was een boerendochter en wilde absoluut geen boerenzoon. Het boerenleven was niet iets wat ik ambieerde, altijd hard werken ook op zondag.’
Mat glimlacht. ‘En toch is het op je lijf geschreven, want als er iemand niet kan stilzitten is het Miriam wel. Voor mij was het liefde op het eerste gezicht. Ik wilde ook niet de geijkte boer worden, maar wel ‘iets’ op de boerderij doen. Ik werkte mee met mijn vader hier op de boerderij. Na de varkenspest hadden we besloten om afscheid te nemen van de varkens en wilden we dus iets anders in de stal. Daar hebben we goed over nagedacht, ik wilde graag iets met mensen doen. Ik zat toen in de Gemeente politiek en in Sint Anthonis waren ze bezig met verbreding van de landbouw om nevenactiviteiten te stimuleren. Toen kwamen we bij het idee om een soort hotel te beginnen in de stal. We vroegen de vergunning aan en zo is het balletje gaan rollen. De vader van Nando, van Cybox waar we de website hebben en die meedenken over de marketing van de streekproducten, kwam toen met het woord Boertel. Een hotel op de boerderij met een drie sterren niveau. Dat was het!’
De eerste gasten die bleven overnachten bij Mat en Miriam waren bollenboeren die nog steeds jaarlijks terugkomen. Maar niet alleen logees, ook bedrijven keren geregeld terug. Want vergaderen bij de Lamperse Hei betekend ontspannen inspannen in een unieke omgeving waarbij de inspiratie vanzelf borrelt.

Pamperen
‘Ik heb de opleiding tot kraamzorg gevolgd en dat heb ik tot 2007 ook gedaan. Dus dat verzorgende en het pamperen zit er wel in. Ik geniet er echt van om anderen in de watten te leggen. Dus een vergadering bij ons is niet de stofzuiger door het vertrek halen en een thermoskan koffie op tafel kwakken. Nee, dat is echt een dag of ochtend van te voren een appeltaart bakken, vers fruit en lunch met onze eigen streekproducten. Want hoe was die uitspraak? Als je doet wat je leuk vindt hoef je nooit te werken. Ik geloof niet dat men bij ons het idee heeft dat ze moeten werken én daar doe ik het voor! Dat geldt ook voor onze Boertel waar iedere ruimte een eigen ingang heeft, eigen toilet en badkamer en gezamenlijk een woonkamer een grote keuken en natuurlijk veel ruimte buiten.’

Bitterballen en Hachee
‘Een jaar of drie geleden zijn we begonnen met de eigen streekproducten. Dat liep goed en daardoor hebben we besloten om alleen nog maar voor groepen overnachtingen aan te bieden. Een groepshotel dus. We begonnen met hele vleespakketten, maar er bleek al snel vraag naar kleinere porties en specifieke producten. We hebben nu 2 en 3 persoons verpakkingen omdat je dan altijd wel bij de samenstelling van je gezin uitkomt. En ben je alleen dan heb je geluk ;)
We zijn nu van de barbecue naar de herfst toe bezig met vlees wat geslowcooked moet worden zoals goulash, ragout en hachee . Ideaal voor mensen bij wie dit vaak mislukt of simpelweg geen tijd hebben. Ons vlees komt van onze Hereford runderen en is heerlijk mals.’

Vrije uitloopkoeien
Mat: ‘Ik wil echt dat onze koeien het goed hebben. Hereford runderen zijn een mooi ras met hun witte sokjes en wit pluimpje aan de staart. De staldeuren staan altijd open zodat ze zelf kunnen bepalen wat ze willen. Onze weilanden zijn vrij van kunstmest en bestrijdingsmiddelen. Kijk, vandaag wilden ze allemaal naar buiten! Het zijn dus vrije uitloopkoeien, die ook geregeld terugkeren in hun potstal. Er hangt een massageborstel, een ventilator, ze komen niks te kort bij ons. De dierenarts is zelden tot nooit nodig, onze koeien zijn gezond en gelukkig, dat durf ik te beloven. Doordat we een korte keten hebben weet je zeker waar het vlees vandaan komt. Het gaat vanuit ons naar de slager en komt vervolgens direct bij ons in de winkel. Hoe minder tussenschakels, hoe beter. Vlees van runderen die een groot deel van het jaar buiten lopen en die als hoofdvoedsel gras eten, blijken veel rijker te zijn aan Omega 3 vetzuren en die beschermen ons hart- en vaatstelsel. Naast beter voor het dier, de natuur en voor de mens is het ook echt veel smaakvoller. We hebben onlangs het Boer Bewust bord mogen ontvangen. Dit is een initiatief van trotse Nederlandse boeren die graag het verhaal vertellen achter jouw eten. Daar sluiten wij graag bij aan.’

Vier kids verder
‘We hebben samen vier kinderen tussen de 23 en 28 en ze hebben altijd veel meegeholpen en nog steeds. Een van onze dochters woont nog thuis en helpt sowieso ieder weekend, onze andere dochter is docent en staat de vakanties weer paraat. Onze zonen helpen graag op stal. Een van de jongens heeft ook de ambitie om het ooit over te nemen, maar dan alleen de streekproducten. Maar ja, wie weet waar het schip strand. We hebben ook ieder jaar wel weer iets dat veranderd. Dat is trouwens ook wel de insteek. We gaan eens per jaar op vakantie en dan gaan we samen brainstormen over wat te doen volgend jaar. Wat we doen als ontspanning? Ik hou enorm van koken, ik heb gisteren 12 taarten gebakken, allemaal een beetje anders. De een met perzik, of peer, noten of een ander soort bodem. Dat vind ik echt leuk, of lekker slowcooken op mijn Green egg. Samen fietsen en wandelen we graag, we wonen toch ook prachtig?
Onze dromen? We willen nog een keer een hamburger maken die 60 % vlees en 40 % groenten zoals paddenstoel bevat. Oh en we denken aan een webcam als de stal straks helemaal klaar is of zou de wei leuker zijn? Dat doen we natuurlijk voor iedereen die het leven van onze koeien wil volgen, maar misschien kijken we dan zelf wel het meest, stiekem in bed.’

De winkel is geopend op vrijdag 9.00 uur tot 16 uur en zaterdag 9.00 uur tot 13.00 uur.
Deze vind je aan Lamperen 14 in Wanroij of kijk op www.lampersehei.nl