Land van Cuijk

Guido en Marlou

Ondernemersstel Guido en Marlou
 
Wanneer hebben jullie elkaar leren kennen?
Marlou: ‘Dat is alweer elf jaar geleden. Ik begon toen met werken bij de Piek en we werkten daar dus ook weleens samen. De klik was er direct en tja, van het een kwam het ander.
Inmiddels zijn we nog steeds heel gelukkig met twee prachtige kinderen Lara van 5 en Fedde van 2 jaar. En wie weet vinden we ooit nog wel de tijd om te trouwen.’
 
Jullie waren altijd al echte horecatijgers?
Guido; ‘ Ik had inderdaad al best wat ervaring opgedaan bij het voormalige Shooters en bij ’t Centrum in Boxmeer. Horeca heeft mij altijd getrokken, maar ik had niet zozeer de droom om iets voor mezelf te beginnen. Ik was eigenlijk aan het studeren voor accountant. Dat is iets heel anders inderdaad!’
Marlou; ‘Ik was pas 19 en horeca was voor mij op dat moment echt een superleuke bijbaan. Ik heb wel altijd gedacht. Hoe gaaf zou dat zijn een eigen zaak runnen? Gelukkig denk ik daar nog steeds zo over.’
 
Wat trekt jullie dan zo aan van de horeca?
Guido; ‘Mensen komen altijd bij ons om plezier te hebben. Ze komen om te ontspannen, lekker een voetbalwedstrijd kijken, gezellig met vrienden kletsen, gewoon lekker even opladen. Dat is toch fantastisch werk? Dat je mag bijdragen aan iemands plezier!’
Marlou; ‘Ja en wij vinden allebei de flexibele uren ook juist veel voordelen hebben. Natuurlijk is het in de horeca zo dat je moet werken als anderen vrij zijn en dat dit iets doet met je sociale leven. Anderzijds voelt het echt niet als kei hard werken en hebben we hier echt een super sociaal leven opgebouwd.’
 
Gaat dat niet vervelen altijd dezelfde mensen aan de bar?
‘Nee, echt oprecht niet. Wij hebben de allerleukste vaste gasten, dat wij voor hen voelen als een tweede thuis vinden wij het allergrootste compliment wat we kunnen krijgen.
Dat mensen ons in vertrouwen nemen en hun verhaal bij ons kwijtkunnen is een van de redenen waarom wij juist zo ontzettend veel plezier hebben in ons vak. En daarnaast hebben wij ook groot wisselend publiek. De jongste is 18 jaar en de oudste is 83. Toch? Hij is in 35 geboren of was het nou 36? Nou ja, in ieder geval een super divers publiek!’
 
Zoveel plezier dat jullie er nog een zaak bij over hebben genomen?
‘Klopt, twee jaar terug hebben wij de Baronie (voormalig hotel van Diepen) overgenomen. De planning was niet echt super, want Marlou was toen zwanger van Fedde. Toen ik hiervoor werd benaderd dacht ik ook echt; wat een hotel restaurant? Daar heb ik helemaal geen tijd voor. Maar toch ging er iets kriebelen. Toen we gingen kijken was ik toch vrij snel enthousiast. Voornamelijk omdat er zoveel moest gebeuren. Klinkt dat tegenstrijdig? Haha, ja het kwam op ons pad en wilden we toch met twee handen aangrijpen en dat hebben we ook gedaan.’
 
Wat voor zaak is de Baronie?
‘Bij ons kun je heerlijk eten. We maken alles zelf, zoals onze mayonaise, dat proef je ook echt. Dat mensen verwonderd zitten te proeven van de smaken die wij presenteren is echt fantastisch. Lunch, diner en bijzondere arrangementen beginnen steeds beter te lopen. We vinden unieke concepten bedenken ook gewoon heel leuk, dat doen we in onze vrije tijd. Mensen kunnen bij ons ook vergaderen, maar ook voor koffietafels en feestjes kun je bij ons terecht.’
 
Hoe zouden jullie de Piek omschrijven?
‘We zijn net klaar met verbouwen en met ons nieuwe concept gestart. We zijn nu een echt borrelcafé. Meer dan 100 speciaal bieren, waarvan een groot vast assortiment en een verrassend wisselend aanbod in Speciaal bier. Maar naast bier hebben we ook 12 verschillende mooie wijnen en lekkere cocktails. Daarbij kunnen onze gasten lekkere planken bestellen geserveerd met onze verse producten waar we in de Baronie zoveel complimenten over krijgen. Een goed gevulde plank met mooie hammen, de lekkerste kaas en meer. We werken zoveel mogelijk met lokale lekkernijen. Wat we ook sinds kort hebben is de Daghap, een lekker verse, dagelijks wisselende maaltijd. Achterin hebben we lekker ruige banken staan waar men voetbal kan kijken, een potje darts kan spelen. Natuurlijk met een goed biertje en een lekkere snack! De Piek is natuurlijk ook echt een plek waar mensen heerlijk op het terras kunnen zitten.’
 
Wat is jullie favoriete seizoen?
‘Op het moment dat de deuren open kunnen is dat toch wel heel lekker. Terras lopen is erg leuk. Met name de kermis is dan ook hartstikke ouderwets gezellig. Maar onze favoriete dag is de Wielerronde. Daar kijkt heel Boxmeer naar uit en dan is iedereen extra opgewekt!’
 
Hoe ziet jullie gemiddelde dag eruit?
‘Er is echt geen gemiddelde dag. Natuurlijk hebben we wel afspraken gemaakt. Zo is het bij ons standaard wie er ‘s nachts werkt mag even blijven liggen en de ander brengt dan dus de de kids weg. We hebben in de ochtend werkoverleg of andere bedrijfsgerelateerde afspraken en proberen altijd samen te lunchen. We proberen om wat vaker ook s avonds samen te eten maar dat gaat niet altijd. Er is geen dag hetzelfde, maar daar moeten wij ook niet aan denken! Daarom hebben we ook voor de horeca gekozen!’
 
Wat zouden jullie doen als je de jackpot zou winnen?
In koor: ‘ In de zaken stoppen! We hebben zoveel mooie ideeen, verbouwen zonder rekenmachine bij de hand lijkt ons wel wat!’
 
Wat drinken jullie zelf het liefste?
Guido: Een gewoon pilsje, zo koud mogelijk!’
Marlou: ’Ik vind Hugo echt heel lekker. Witte Lambiek trouwens ook een heerlijk biertje! Sowieso vind ik het echt super bijzonder al die verschillende smaken bieren, leuk dat dit zo in opkomst in. Het is toch echt een ambacht dat bier brouwen. Ik heb het idee dat je kunt proeven hoeveel aandacht en zorg er in zo’n biertje zit.’
 
Dromen jullie ervan dat de kinderen het overnemen?
‘Nee, hoor dat moeten ze echt zelf weten. Ze willen wel graag helpen nu al. Zo lief en behulpzaam. Maar we zouden ze allebei nooit pushen om dit te gaan doen. We dromen er wel van dat we dit nog heel lang samen kunnen doen. We hopen dat ons nieuwe concept bij onze gasten in de smaak zal vallen! Tot ziens bij de Baronie en de Piek!’
 
www.depiek.com
www.debaronieboxmeer.nl