Land van Cuijk

Jan Veltman en Carmen Veltman Ebben

'Wij doen eigenlijk alles samen!'

Carmen (33 jaar): “Het leukste aan Jan? Zijn grapjes! Hij maakt mij vrolijk. Hij is een doorbijter. Is zorgzaam en geeft vol gas! Grote beslissingen zijn bij ons zo genomen.”
Jan (36 jaar): “Het leukste aan Carmen?” Hij lacht breeduit. “Dat is niet zo moeilijk! We zijn dertien jaar getrouwd en ik vind haar nog steeds een lekker ding! Lief en mooi. Als ze ergens voor gaat, gaat ze er ook voor. Ze heeft het temperament van haar vader. Daar houd ik van!”
Ze trouwden op Curaçao. “Dat is echt onvergetelijk.” Daar zijn ze het beiden over eens. “Wie wie vroeg?” Ze kijken elkaar lachend aan: “Wij vroegen elkaar!”
Dan weer serieus:  “Wij doen eigenlijk alles samen.” … “Natuurlijk zijn wij het niet altijd eens. Maar wij hebben zeker de intentie om altijd ons leven te blijven delen.”
 
Leuke ontmoeting in de radiostudio van omroep GL8 in Malden. Jan en Carmen en ik ook zijn uitgenodigd voor het zakenprogramma Bedrijvig. Jan en Carmen vertellen in dat programma dat ze sinds 1 januari 2016 de nieuwe eigenaren zijn van Autobedrijf Bart Ebben Malden.  Na afloop drinken we een kop koffie. “Carmen doet nog meer,” vertelt Jan trots. “Zij maakt de mooiste bloemstukken. Zij heeft groene vingers. Dat kan ook niet anders hè, als je uit de Ebbenfamilie komt.” Hij pakt z’n telefoon, vindt snel een foto. Zegt met zijn Zuid-Limburgs accent: “Kijk. Hoe vind je dat? Mooi hè?”

“Hartstikke mooi. Wie weet is jullie verhaal ook leuk voor in VITA?”
De andere dag al zitten we met z’n drieën aan tafel in hun Bart Ebben-autoshowroom aan de Sluisweg in Malden.
 
Wélkom staat met grote letters boven de ingang. Ongeacht of je nu wel of geen afspraak hebt, je kunt altijd binnenlopen. Er wordt altijd tijd voor je gemaakt en er is altijd thee en koffie. “Gastvrijheid en klantvriendelijkheid?  Dat is voor ons vanzelfsprekend.”
 
In de showroom staan nieuwe glanzende Citroëns en Peugeots. Voor de foto wordt er nog snel met een donszachte doek overheen geveegd. Buiten staan ook gebruikte auto’s van andere merken. De kennis van de monteurs is groot en de apparatuur is up to date. Alle merken auto’s kunnen worden uitgelezen en gerepareerd. Jan: “Klanten komen vanuit een kring van ruim 25 kilometer rond Malden.”
 “En van veel verder,” vult Carmen aan.
 
“Een goede garage is nooit te ver?”
Jan: “Zo is het! Ja, we hebben klanten uit het hele land. Wij leveren specialistenwerk, kunnen een reparatie uitvoeren met nieuwe onderdelen en ook met gebruikte. We hebben ruim 80.000 onderdelen op voorraad.  De keus is aan de klant. Wij geven een eerlijk advies en persoonlijke aandacht. Als mensen komen voor een nieuwe of andere auto, dan neem ik alle tijd. Voor de meeste mensen is een auto een bijzondere en kostbare aankoop. Ik vind het leuk en een uitdaging om samen met de klant zijn/haar wensen in te vullen binnen het beschikbare budget. Daar neem ik alle tijd voor. En als de auto dan is gekocht, dan ben ik net zo blij als de koper!”
 
Links in de showroom de materialenbalie, dat is het domein van Bart Ebben junior. Rechts de balie waarop de computer van Jan staat. Op die balie een prachtig bloemstuk.
 “Gemaakt door Carmen natuurlijk?”

Lachend zegt Carmen: “Je draait het precies om! Mijn bloemenbedrijf heet: Natuurlijk Carmen. Zo ben ik ook te vinden op Facebook. Kijk maar eens. Bloemwerk op bestelling & seizoensgebonden workshops. Dat vind ik zo leuk om te doen! Van huis uit ben ik bloemist. Sinds vier jaar ben ik ook actief binnen ons bedrijf. De taken hebben we goed verdeeld. De administratie is voor mij en Jan doet de dagelijkse gang van zaken, de in- en verkoop en de werkplaats. Ik vind het fijn om naast mijn gezin en werk in ons autobedrijf ook nog ‘in de bloemen’ te werken.
 
Opa en oma
Het is woensdagmiddag, de moeder van Carmen, Gertrud, komt binnen met de twee kinderen van Jan en Carmen. Met Max, 6 jaar en met Kiki, 3 jaar. “Mama!” “Papa!” De kinderen rennen enthousiast naar hun ouders toe. Vinden het leuk om op de VITA-foto te gaan. Poseren er vrolijk op los. Lachen graag naar de fotograaf en naar oma en ook naar opa Bart, die op dat moment binnenloopt.
Carmen: “Zo heerlijk, dat mijn ouders ons aan alle kanten steunen. Ook in de opvang van onze kinderen.”
Jan vertelt: “Meestal worden wij door Max en Kiki vroeg gewekt. Daardoor zit ik om kwart voor zeven al op de fiets richting werk. Kiki doet haar ogen open en is vrolijk, dat blijft ze de hele dag. Max is bedachtzamer. Prachtig om te zien hoe hij al zijn weg zoekt in de werkplaats en om hem serieus met gereedschap bezig te zien.”

“Is dat waar je over droomt? Dat je kinderen op hun beurt ook weer het bedrijf voortzetten?”
“Mijn schoonvader Bart Ebben is de oprichter. Hij heeft als enige in zijn familie ervoor gekozen om niet in het groen te gaan, maar in de techniek. Dat is hem goed bevallen. Meer dan 40 jaar. En nog is hij dagelijks hier te vinden. Bart senior en ik kennen elkaar ruim twintig jaar uit de autosport. Dat is ons beider grote hobby. En toen werd ik ook nog eens verliefd op zijn dochter! Ik heb geracet. Ik heb een goede band met mijn schoonouders. Twee keer in de week eten we met elkaar. Gezellig met z’n allen aan de grote tafel. Daar genieten we allemaal van. Wij zullen onze kinderen stimuleren om een opleiding en werk te vinden waarin ze gelukkig zijn.” En dan,  met pretlichtjes in zijn ogen: “Beetje dromen mag, toch? Wie weet kiezen Max en Kiki ervoor om het bedrijf voort te zetten. De 3de generatie. Dat zou ik wel mooi vinden. Maar zo ver is het nog lang niet. Voor ons is het nu een uitdaging om de goede naam die mijn schoonouders hebben opgebouwd vast te houden en verder uit te bouwen. Daar gaan wij voor! Hè Carmen?”
“Dat doen we!”
 
Jan en Carmen en hun team hebben er zin in!
U bent van harte Welkom in Malden bij Autobedrijf Bart Ebben en ook bij Natuurlijk Carmen!
 
 
Citroën Peugot Autbedrijf Bart Ebben.
WWW.BARTEBBEN.NL 
Facebook: Natuurlijk Carmen