'Supergezellig zo’n teckelgezin'

Deze editie sprak ik met Patty Gisbers, eigenaresse van dierenartspraktijk; Dier & Arts  Boxmeer. Ze heeft vier teckels; Dito, Lola, Mila en Luna.
 
Ben je als dierenarts gek op alle dieren?
Ja, absoluut. In mijn praktijk behandelen we alle gezelschapsdieren. Ik wist als klein meisje al dat ik dierenarts wilde worden. Mijn moeder en broer waren heel allergisch, dus als kind had ik geen huisdieren. Mijn man en ik kenden elkaar van de middelbare school. Ik ging Diergeneeskunde studeren in Utrecht en toen zijn we meteen gaan samenwonen. Toen mijn man ook in Utrecht ging werken, namen we direct een Teckel: Simba. Van Simba heb ik veel geleerd over hondengedrag. Hij ging ook mee naar college, dat was toen geen probleem. Later werd ik zwanger en kregen we een dochter ook zij mocht gewoon mee. Een hectische, maar heerlijke tijd.

Waarom wilde je dierenarts worden?
Het leek me prachtig om met dieren te werken en ze te mogen genezen. Bovendien had ik altijd al veel meer met dieren dan met mensen. Ik moest ook echt even schakelen toen ik besefte dat ieder dier dat binnenkwam natuurlijk ook een baasje heeft. Haha, maar inmiddels vind ik dat contact ook juist heel leuk.


Van alle dieren op de wereld waarom teckels?
Oh, ze hebben zo’n eigen karakter en zijn dol op knuffelen. Ik smelt als ze me zo lekker eigenwijs aankijken. Mijn hele familie is altijd al gek op teckels geweest. Er was geen enkele twijfel over.

Is het een gezinnetje?
Ja, klopt. Dito is de papa, Lola de mama en Mila en Luna zijn hun dochters. Toen Simba 7 was, heeft mijn dochter Dito gekregen. We wilden heel graag een nestje en daarvoor werd Lola als pup welkom geheten in ons gezinnetje. Het was echt liefde op het eerste gezicht bij Dito. Hij rende op haar af en ging naast haar zitten. Simba mocht absoluut niet in de buurt komen, die stuurde hij direct weg. Lola lag te slapen op een groot kussen en Dito bleef er braaf bij waken. Van het eerste nestje hebben we Mila gehouden en van het derde nestje Luna. Mijn ouders hebben teckel Pip uit het tweede nestje.
 
Behandelt Dito Lola anders dan zijn dochters?
Absoluut. Lola mag alles, terwijl hij zijn dochters geregeld terecht wijst. Zo grappig. Sowieso zijn de karakters super verschillend. De een slaapt het liefst de hele dag op zes kussens en wordt op haar wenken bediend, anderen willen altijd mee hardlopen, terwijl er eentje zijn pootjes nog niet nat wil maken als het buiten heeft geregend. Heerlijk!

Heb je ooit andere huisdieren gehad of overwogen?
Ja, mijn dochter wilde graag een cavia en eentje was dan natuurlijk zielig. We hadden een grote buitenren, het werd groter en groter en drukker en drukker. Op een gegeven moment hadden we dertig cavia’s, waar Simba gezellig tussendoor scharrelde. Inmiddels zijn zowel Simba als de cavia’s van ouderdom overleden. Nog steeds heb ik vaak dieren thuis die intensieve verzorging nodig hebben. Een aangereden vos, moederloze kittens, drie steenuiltjes. Die laatsten zijn nog mee geweest toen we een middag gingen varen met vrienden. En op een gegeven moment zaten we op de bank TV te kijken met een ziek lam naast ons. Mijn dochter vindt het allemaal prachtig. Ze is ook diergeneeskunde aan het studeren nu.
 
Gaat je dochter ooit je praktijk overnemen?
Dat zou mooi zijn. Ik heb eerst een hele tijd gewerkt in deze praktijk en kon niet wachten tot ik het roer over mocht nemen. Mijn man helpt geregeld en ook mijn dochter springt steeds meer bij. Het idee dat ik het allemaal doe om mijn dochter ooit een gezond bedrijf te kunnen overdragen is natuurlijk super! Ik heb een geweldig team van drie dames. We hebben aan een half woord genoeg, wat zeg ik; één blik zelfs! We hebben best wat veranderd op het gebied van medicijnen en behandelmethodes en ik heb het assortiment aan accessoires flink uitgebreid. Verder zijn de sfeer en uitstraling van de praktijk nu een stuk prettiger.
Al mijn accessoires en lekkernijtjes worden trouwens door mijn enthousiaste Teckelstestpanel gekeurd.
We hebben nu bijvoorbeeld mini bergschoentjes en een rugzak voor de hond. Dus één van de vier gaat binnenkort mee bergbeklimmen en dan kan ze haar eigen koekjes en water dragen!
 
Gaan jullie ook met zijn allen op vakantie?
Ja, alleen is het wel een hele happening met vier hondjes. Zeker omdat ze bijvoorbeeld echt altijd alle vier bij mij op schoot willen in de auto. We zijn een keer in Tsjechië geweest. Bij aankomst bleek er een nieuwe regel te gelden, dat je maar twee hondjes per huisje mocht. Toen zijn we dus elke keer gaan wandelen met twee hondjes. Ze zullen daar wel gedacht hebben, nou die mensen wandelen veel!

Doe je nog iets speciaals voor ze met kerst?
Ja, zeker! Echt heel erg! De hele familie komt en die hebben dus ook allemaal een teckel, we kopen allemaal lekkere dingen en vooral heel veel cadeautjes voor de teckels, haha! Dus ik denk dat zij daar echt naar uitkijken!

Zitten er ook nadelen aan jouw honden?
Nee! Of nou ja. Als ze ziek zijn. Want dan zijn ze vaak alle vier ziek. En dan heb je naast heel veel zorgen ook heel veel te dweilen. Sowieso zijn zorgen voor je dier echt erg, ze kunnen natuurlijk niet vertellen wat er is. Zo was Lola ooit doodziek, omdat ze kussenvulling had opgegeten! Haar darmen zaten verstopt. Ik had de operatie al ingepland, maar ze wilde perse nog even naar buiten. Je hoorde echt een knal een een poef, alsof er een champagnefles werd geopend. Alleen kwam er geen champagne uit!


Kun jij een leven zonder honden voorstellen?
Nee, echt niet. Eerlijk gezegd wil ik er nog wel een paar. Wij zorgen goed voor hen en zij voor ons. Zij plannen onze ontspanningsmomenten in. Wij gaan bijna elke avond nog even sporten. Dan komen we thuis en denken we; laten we nog even een filmpje kijken met de hondjes. Die kruipen dan allemaal op schoot. Meestal vallen we dan met zijn allen op de bank in slaap. Je kunt een hond zoveel liefde geven en je krijgt ook zoveel terug. Nee, ik kan me geen hondenloos leven voorstellen. Ik probeer het niet eens!