‘Achter de Geraniums kan ik ook iets krijgen!’

‘Achter de Geraniums kan ik ook iets krijgen!’
 
Deze editie wel een heel bijzonder huisdier namelijk assistentiehond Banios. Helma Verhoeven liep met hem van Cuijk naar Den Haag om aandacht te krijgen voor het feit dat er zoveel assistentiehonden geweigerd werden in openbare plaatsen. De reis is niet voor niets geweest. Want vanaf januari 2017 gaat de wet in die Helma letterlijk en figuurlijk heeft geschreven!
 
Wat betekent de naam Banios?
Banios is de naam van het plaatsje waar we hem gehaald hebben. Een boerderij hoog in de Zuid Pyreneeën, net geen Spanje.
Het is een Pyreneese herder. De bekendste schapenherder is de Border collie, maar die moet je het wel aanleren. Een Pyreneese herder heeft het in zijn karakter. Zover wij weten is Banios de enige Pyreneese herdershond die als assistentiehond hulp biedt in de wereld. Ik had de Franse fokker een berichtje gestuurd. Voor Fransen is dat heel gek een hond in huis en zeker naast mijn bed. Maar na het filmpje wat ik heb gestuurd waren ze heel ontroerd dat hij dat allemaal kan. Superleuk!
 
Hulphonden zijn toch meestal labradors?
Ja, vaak labradors en Golden Retrievers en tegenwoordig ook heel veel Labradoedels. Herders worden wel steeds populairder, maar de karakters zijn wat pittiger. Ik zeg altijd; ze hebben een stalen hand nodig met een fluwelen handschoen. Mijn man Eddy en ik hebben altijd dit ras gehad, al voor ik een assistentiehond nodig had, dus voor ons was het een makkelijke keuze. We hadden toen we een hond wilden ieder een top 3 gemaakt naar aanleiding van een rassenboekje met honderden rassen. We hadden allebei de Pyreneese herdershond op 1, dat was zo leuk alleen lastig want toen had je ze nog niet in Nederland!
 
Je ziet niet dat je een assistentiehond nodig hebt, werd je daarom vaak geweigerd?
Ja, dat klopt we zijn samen een gek stel. Je zou iets kunnen zien aan mijn braces, maar deze zijn zilver waardoor men vaak denkt dat het leuke artistieke zilveren handsieraden zijn. Op zich is dat ook zo, want ze zijn met de hand gemaakt door een edelsmid tien uur per vinger, maar ze hebben wel degelijk een functie!
Ik heb een bindweefselaandoening, hartproblemen en epilepsie daarom heb ik Banios 24 uur per dag nodig.
 
Wat kan Banios allemaal?
Heel veel! Praktisch gezien kan hij lichten aan en uit doen, kastjes openen en sluiten, de was doen, mij helpen met aan en uitkleden, deuren openen en sluiten, dingen oprapen en meer.
Wat vooral heel belangrijk is dat hij hulp kan inschakelen. Als hij ziet dat ik een epilepsieaanval heb dan drukt hij op de noodknop die een signaal afgeeft bij mijn man Eddy.
Ik weet door zijn houding ’s morgens hoe het met mij gaat. Als hij helemaal op mij gefocust is dan weet ik dat het niet goed gaat. Ik geef hem dan het commando om medicijnen te halen. Wanneer ik dan een epilepsieaanval voel aankomen kan ik alvast in een zijligging gaan liggen. Als ik dat niet red dan duwt hij mij in de juiste houding. Als hij dat niet zou doen dan kan ik echt vreselijk lelijk vallen. Ik heb al veel valschade gehad voordat ik wist dat Banios dit kon opmerken.
 
Wat was het moment dat je besloot een nieuwe wet te gaan doorvoeren?
Ik werd in een winkel geweigerd in mijn eigen dorp. Toen sprongen twee pubers voor me. Je laat je toch niet weg sturen zeiden ze zwaar verontwaardigt. Dat greep me toen echt aan. Ik dacht verrek ik ga de wet aanspreken maar die bestond dus toen niet. Ik ging me afvragen hoe andere mensen met een lichamelijke of geestelijke beperking dat deden. Je raakt zo snel geïsoleerd. Maar dat het zo’n lang proces zou zijn had ik niet verwacht.
Na drie jaar is de wet er doorheen. Ik ben zo blij en trots dat het gelukt is. Ik krijg dagelijks ruim 20 berichten van mensen die me bedanken. Het idee dat ze nu naar de supermarkt kunnen, de fysiotherapeut, het ziekenhuis is echt een verbetering van je levenskwaliteit. Nu is mijn doel om ervoor te zorgen dat de wet gehandhaafd blijft, er moeten certificaten komen voor hond en baasje zodat we niet straks terug bij af zijn.  
 
Heeft Banios weleens je leven gered?
Ja, hij is nu 8,5 jaar en heeft al minstens drie keer mijn leven gered. Ik heb een keer een epilepsieaanval gehad waar ik niet meer uitkwam. Banios sloeg toen alarm, ik bleef in een stuip. Ik werd uiteindelijk in de ambulance afgevoerd, het scheelde niet veel, want je hart ervaart ook die kramp. Ik heb een extreem hoge dosis valium gekregen toen. Door deze epilepsieaanval is mijn geluidsfilter kapot en mijn kortetermijngeheugen verzwakt. Ik heb toen zoveel opium gehad dat ik stellig durf te beweren dat ik de grootste junk van Cuijk was op dat moment.  Echt superheftig. Ik was toen op een punt dat als het niet beter zou worden ik klaar was voor euthanasie. Er was geen kwaliteit van leven meer. Ik zag draken en spoken en Eddy en Banios herkende ik amper. Ik ben toen thuis gaan afkicken onder begeleiding van artsen. Ik ben nu een jaar clean, wat een troep is dat. Een heuse hel, maar ik ben er weer!
 
Wat is je droom?
Met een camper door Scandinavië en dat gaan we ook doen. Het was een heel gedoe, alleen al qua medicijnen. Want ik slik vijftig pillen per dag. Het was een heel geregel om dat voor vijf weken mee te krijgen. Mijn arts zei ook als je dat wil, moet je het nu doen. Ik kan ook niet denken in een vijfjarenplan. Het is wel spannend omdat alles boven de poolcirkel werkt met helikopters in plaats van ambulances. Maar achter de geraniums kan ik ook iets krijgen denk ik dan. Je moet toch echt zelf de slingers ophangen, letterlijk en figuurlijk gelukkig heb ik Banios om mij daarbij te helpen.
 
Meer weten over Helma? Kijk op www.hellumstocht.nl