Valeria Olivati

Mijn huis gevonden door thuis te komen

Hallo ik ben Valeria Olivati. Ik ben een 43 jaar jonge Italiaanse vrouw die zich thuis voelt in Nederland sinds de eerste keer dat ik hier kwam.
Ik studeerde af voor Wiskunde in 2000, mijn eerste zakelijke avontuur begon het jaar daarna. Samen met mijn vriend zouden we een bedrijf starten in grafisch ontwerp en webdesign.
Maar hij verliet mij en ons ‘ongeboren’ bedrijf zonder reden, de dag voordat we naar de notaris zouden gaan. Ik was gebroken, maar dat bedrijf was mijn droom. Ik raapte mezelf bij elkaar en besloot om door te gaan. Iedere stap die ik heb gezet en iedere persoon met wie ik mocht samenwerken waren een stapje dichter bij mijn droom.
 
Burn-out
Toen sloeg in 2008 de Italiaanse crisis toe. Steeds harder werken met een lager inkomen en hogere belastingen. Ik heb een aantal samenwerkingen geprobeerd te creëren.  Zonder succes. Aan het eind van 2012 kon ik niets anders dan de stekker uit mijn bedrijf trekken. Alles van mij zat er in. Mijn dromen, mijn passie, mijn tijd, mijn geld en mijn toekomst. Dat op te moeten geven zorgde voor een burn-out.
In juli 2013 kwamen mijn Nederlandse vrienden Bianca en Paul op bezoek tijdens hun vakantie in Italië. Ik zat nog middenin mijn burn-out en zocht een manier om mijn leven te veranderen. Zij nodigden mij uit om in hun huis te verblijven voor een tijdje. Een maand later verliet ik Italië zonder ticket om terug naar huis te gaan.
 
Leren leven
Ik kwam in Gennep en ik begon weer te ademen! Mensen ontmoeten, steden bezoeken, ervaren van een nieuwe vrijheid. Ik verbleef drie weken bij hen.
En ik bleef naar hen toe gaan, steeds opnieuw. Dankzij hen kwamen langzaam mijn ideeën van een nieuw leven tot stand.
Nu ik terugdenk, herken ik het moment van mijn wedergeboorte. Dat moment dat ik zelf weer de controle kon nemen. Ik moest iets veranderen, maar het was heel moeilijk om toe te geven aan mezelf.
Nu heb ik geleerd dat ik altijd aan mezelf moet vragen of ik blij ben met wat ik doe.
Is het antwoord nee, dan heb ik de verantwoordelijkheid naar mezelf om daar iets aan te doen!
 
Io Amo Fatto a Mano
Mijn nieuwe leven heeft een naam: ‘Io Amo Fatto a Mano.’
Dat betekent: ‘Ik hou van handgemaakt’. Het doel: mensen blij maken met het creëren van gezellige, unieke accessoires voor het dagelijks leven of voor een speciale gebeurtenis.
  
Ik ben nu bezig met het ontwikkelen van een bedrijfje dat zich toelegt op breien en haken. Ik geef workshops, ben bezig met het creëren van nieuwe ontwerpen, het vertalen van patronen en mensen ontmoeten om kennis te delen. Ik heb dertig jaar ervaring, maar ik leer nog steeds nieuwe vaardigheden in bijvoorbeeld Tunesische haken en knooking.
Ik geef nu zelfs haakles (met mijn gebrekkige Nederlands) aan leerlingen van 12 tot 14 jaar oud aan het Montessori College in Nijmegen. Superuitdaging.  
 
Crowdfunding
Als mensen vragen hoe ik dit heb bereikt zeg ik; 50%  mijn drang om altijd een creatieve oplossing voor problemen te vinden en 50% is te danken aan familie en vrienden.
Ik heb een overvloed aan liefdevolle relaties die ik echt heb gevoeld toen ik besloot om met Crowdfunding geld in te zamelen om Italië te verlaten. Ik vertelde de mensen over mijn project om een ​​nieuw bedrijf en leven te beginnen in het buitenland. Met grote verbazing heb ik nog veel meer ontvangen dan wat ik had verwacht. Niet alleen geld, maar vooral ook in dankbaarheid en vriendschap. Zoveel liefde in elke munt en in elk woord wat ik mocht ontvangen. Die liefde heeft alles in beweging gezet en ik hoop dat het nooit stopt!
Mijn bedrijf is nog geen zekerheid, maar ik groei er dagelijks in. Het voelt nog steeds als het openen van mijn geest om mijn creativiteit en liefde voor mijn nieuwe leven toe te laten.
 
Op de goede weg
In de afgelopen maanden heb ik twee professionele gebreide en gehaakte ontwerpwedstrijden gewonnen, dat voelde supergoed. Ik ga workshops geven samen met de Wolwinkel in Nijmegen. Ik ga patronen vertalen naar het Nederlands. En ik ga zes nieuwe haak-ontwerpen maken voor de Spring- summer 2016 collectie voor een Italiaans bedrijf en het komt op de Nederlandse markt. Superexciting! Bijzonder grappig hoeveel ik nu samenwerk met Italiaanse bedrijven! ;)
Natuurlijk is er ook een keerzijde aan mijn verhaal. Ik mis mijn familie en mijn vrienden. Veel. Maar gelukkig verkleint internet de afstanden! Wanneer ik het goed uitkien zijn de vluchten ook betaalbaar en zie ik mijn onmisbare mensen nog!
 
Ik zocht geen liefde, de liefde vond mij!
Ik heb hier de man van mijn dromen ontmoet, letterlijk! Toen ik op zoek was naar een kamer vond ik iets in Groesbeek. Voor het budget wat ik voor ogen had en met dubbele ruimte. De foto’s leken me te roepen. Zo hard dat ik online het contract tekende.
Op een dag reed ik op een zonnige dag van Garlasco naar Groesbeek en na 14 uur rijden trof ik een verlegen eigenaar. Hij stond te wachten met een vreemde hoed bij de deur van de foto die mij riep. We praten samen en aten samen. We gingen samen naar Italië, we vertrokken als vrienden en keerden terug als een stel. We waren allebei niet op zoek naar de liefde, het was de liefde die ons vond. En we leven nog steeds gelukkig samen!
 
Je eigen legende maken!
Ik ben gelukkig en dankbaar voor alle problemen die ik moest confronteren. Omdat het voelt dat al deze stappen mij hebben geleid tot waar ik nu ben.
Ik ben nu op de juiste plaats op het juiste moment!
De waarheid is dat ik niet echt mijn leven heb veranderd, maar mijn overtuigingen over mezelf, mijn waarden, talenten en vaardigheden. Dat én hulp durven vragen en accepteren.
Ooit schreef ik in mijn schoolagenda: ’Je kunt een legende niet vervangen, je moet je eigen legende maken.’ Dit kwam terug in mijn gedachten toen ik dit verhaal schreef. Dat is wat ik iedereen wens die mijn verhaal heeft gelezen. Je eigen legende creëren, elke dag, het is jouw leven! Je bepaalt zelf hoe gelukkig je bent!

Weten wat Valeria maakt? Check hier de website!